logo
همه

طراح تجربه کاربری (UX Designer) کیست و چه وظایفی دارد؟

Neda Samani - 1403/11/30
banner image

در تجربه کاربری (User Experience یا UX) تمام جنبه‌های تعامل کاربر با یک محصول یا سیستم مورد بررسی قرار می‌گیرد. این مفهوم به‌طور کلی، به احساسات و برداشت کاربر هنگام استفاده از یک محصول اشاره می‌کند. هدف از طراحی تجربه کاربری توسط UX Designer، ایجاد احساس مثبت و لذت بخش بودن و کارآمد بودن یک محصول موقع استفاده از آن برای کاربران است.

به همین دلیل نقش طراح تجربه کاربری در ساخت یک محصول بسیار مهم است. چون این افراد با درک نیازها و انتظارات کاربران، به طراحی و بهبود تعاملات کاربر با محصول می‌پردازند. در نتیجه با حضور یو ایکس دیزاینر، استفاده از محصول برای کاربران ساده‌تر و رضایت‌بخش‌تر می‌شود.

طراح تجربه کاربری (UX Designer) کیست؟ 

طراحی تجربه کاربری از ترکیب تحقیقات بازار، توسعه محصول، استراتژی و طراحی کمک می‌گیرد و تجربیات کاربری یکپارچه و مناسبی را برای محصولات، خدمات و فرایندهای متنوع می‌سازد. این طراحان به‌عنوان پل ارتباطی بین کاربران و توسعه‌دهندگان یا شرکت‌های ارائه‌کننده محصولات مختلف شناخته می‌شوند. طراحان رابط کاربری به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا نیاز و انتظارات کاربران را درک کرده و آن‌ها را برآورده کنند.

به عنوان مثال، برای طراحی یک اپلیکیشن مدیریت مالی، طراح تجربه کاربری ابتدا مصاحبه‌هایی را با کاربران برای سنجش نیازها و رفتارهای آن‌ها انجام می‌دهد. سپس با ترسیم پرسونال و ایجاد سناریوهای کاربری، نیازها و انگیزه‌های کاربران اطلاعات را دسته‌بندی کرده و یک معماری مناسب برای ایجاد این برنامه طراحی می‌کند. تا کاربران به راحتی بتوانند از اپلیکیشن استفاده کرده و مدیریت مالی خودشان را با آن انجام دهند.

وظایف اصلی یک طراح تجربه کاربری 

طراح تجربه کاربری نقش مهم و کلیدی برای ایجاد تعاملات مؤثر و احساس لذت برای کاربران موقع استفاده از محصولات دیجیتال ایفا می‌کند. وظیفه اصلی طراحان تجربه کاربری شامل تحقیق درباره نیازهای کاربران، طراحی وایرفریم و پروتوتایپ، همکاری با تیم طراحی و ایجاد تست‌های کاربری خواهد بود. در ادامه این موارد را برای شناخت بیشتر مورد بررسی قرار داده‌ایم.

تحقیق درباره نیازها و رفتارهای کاربران 

اولین قدم برای فرایند طراحی رابط کاربری، درک عمیق نیازها اهداف و رفتار کاربرانی است که قصد دارند از محصول یا خدمات مورد نظر استفاده کنند. طراحان رابطه کاربری با روش‌های تحقیقاتی متنوعی مانند استفاده از نظرسنجی‌ها، مصاحبه‌ها و جمع‌آوری داده‌ها، اطلاعات لازم درباره مشتریان را به دست می‌آورند. این تحقیقات به طراحان کمک می‌کند تا پرسونای کاربری خود را به بهترین نحو، ایجاد کرده و نیاز واقعی کاربران محصول مد نظر را شناسایی کنند.

طراحی وایرفریم‌ها و پروتوتایپ‌ها 

پس از انجام تحلیل‌های جامع و دسته‌بندی داده‌های کاربری، طراحان لازم است که وایرفریم‌ها را برای کل صفحات برنامه رسم کرده و نحوه چیدمان عناصر را مشخص کنند. سپس طراح با توسعه پروتوتایپ‌ها سعی می‌کند تا یک نسخه تعاملی از طراحی را ایجاد کرده و جریان عملکردی کار و موقع استفاده محصول را شبیه‌سازی کند. این فرایند به طراحان و سازمان‌ها کمک می‌کند تا مشکلات کاربران موقع استفاده از محصول یا خدمات مورد نظر را شناسایی کرده و قبل از توسعه نهایی محصول موارد موجود را برطرف کنند.

همکاری با تیم‌های طراحی، توسعه و محصول 

طراحان تجربه کاربری به طور مستمر با تیم‌های مختلف از جمله طراحان رابطه کاربری، توسعه‌دهندگان و برنامه نویسان و مدیران محصول همکاری دارند. این همکاری برای هم‌سو شدن طراحی و اهداف کسب‌وکار و شناسایی نیازهای کاربران ضروری خواهد بود. ارتباط مؤثر بین تیم طراحی محصول و توسعه‌دهندگان موجب می‌شود که محصول یکپارچه و کارآمدی برای استفاده کاربران آماده شود.

انجام تست‌های کاربری و بهینه‌سازی تجربه 

پس از اتمام مراحل طراحی تجربه کاربری و تکمیل پروتوتایپ‌ها، طراح تست‌های کاربری را برای سنجش تعاملات کاربران واقعی با محصول انجام می‌دهد. سپس بازخوردهای آن‌ها را جمع‌آوری کرده و با کمک تحلیل این داده‌ها، نقاط ضعف و قوت محصول را شناسایی می‌کند. بر اساس داده‌های به‌دست آمده، طراح تغییرات لازم را در برنامه ایجاد می‌کنند و با بهینه‌سازی تجربه کاربری، این امکان را فراهم می‌کنند که محصول نهایی نیازهای کاربران را برآورده کرده با انتظارات آن‌ها همخوانی مناسبی داشته باشد.

مهارت‌های ضروری برای یک UX Designer 

طراحان تجربه کاربری برای اینکه تعاملات موثری بین کاربران و محصولات دیجیتال ایجاد کنند، لازم است که حتماً دانش کافی در مورد مهارت‌های فنی، مهارت‌های تحقیقاتی و مهارت‌های ارتباطی داشته باشد. در ادامه این موارد را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

مهارت‌های فنی

توانایی طراحی وایر فرم و پروتوتایپ برای نمایش ساختار صفحات و جریان کاربری، از جمله مهارت‌های فنی است که طراح تجربه کاربری باید به آن‌ها مسلط باشد. همچنین این طراحان باید جهت استفاده از نرم‌افزارهایی مانند برای طراحی و نمونه‌سازی مسلط باشند. درک عمیق اصول طراحی گرافیک و توانایی استفاده از این اصول در طراحی‌های رابط کاربری، از دیگر مهارت‌های فنی این افراد محسوب می‌شود.

مهارت‌های تحقیقاتی

طراح رابط کاربری باید توانایی انجام تحقیقات کیفی و کمی برای شناسایی نیازها رفتارها و اهداف کاربران را داشته باشد. همچنین این طراحان باید بتوانند اطلاعات و داده‌های کاربران را تحلیل و تفسیر کرده و از آن‌ها برای بهبود طراحی تجربه کاربری کمک بگیرند. توانایی ایجاد پرسونا کاربران با هدف شناسایی نیازها و انگیزه‌های آن‌ها، از دیگر مواردی است که طراح رابط کاربری باید در مورد آن‌ها اطلاعات داشته باشند.

مهارت‌های ارتباطی و همکاری تیمی

طراح رابط کاربری باید بتواند با اعضای تیم سهامداران و کاربران با کمک داده‌های مستند شده ارتباط شفاف و مؤثر برقرار کرده و اطلاعات لازم را به آن‌ها ارائه دهد. امکان همکاری با تیم محصول و توسعه‌دهندگان و توانایی درک و همدلی با کاربران به منظور طراحی محصولات مناسب برای برآورده کردن نیازها و انتظارات آن‌ها از دیگر مواردی است که متخصصان این حوزه باید به آن مسلط باشند.

 چرا نقش UX Designer در موفقیت محصولات دیجیتال اهمیت دارد؟ 

مراحل تجربه کاربری نقش کلیدی در موفقیت محصولات دیجیتال دارند. این متخصصان با بهبود تعاملات کاربر و ایجاد تجربیات مثبت برای آن‌ها، به افزایش رضایت کاربران و دستیابی کسب‌وکار و اهداف تجاری خودش کمک می‌کند. در ادامه درباره اهمیت نقشه این افراد بیشتر توضیح خواهیم داد.

افزایش رضایت کاربران 

طراح تجربه کاربری نیازها و انتظارات کاربران را بررسی کرده و سعی دارند تا محصولات طراحی کنند که استفاده از آن‌ها برای افراد مختلف لذت‌بخش و آسان باشد. این موضوع منجر به افزایش رضایت کاربران و ایجاد تجربه مثبت برای آن‌ها می‌شود. به همین دلیل است که با تغییر رابط کاربری محصول، احتمال افزایش نرخ بازگشت مشتریان افزایش پیدا می‌کند و ماندگاری کاربران در برنامه بیشتر می‌شود.

بهبود تعامل و کاهش نرخ ترک کاربران

وجود یک رابط کاربری یک کارآمد و جذاب، تعامل کاربران با محصول یا خدمات را بهبود می‌دهد. این موضوع نرخ ترک کار برنامه توسط کاربران را کاهش داده و آن‌ها را به استفاده مداوم از محصولات مورد نظر ترغیب می‌کند.

کمک به دستیابی به اهداف تجاری 

با استفاده از تجربه کاربری مناسب، کسب‌وکارها می‌توانند به اهدافشان دست پیدا کرده و نرخ تبدیلشان را افزایش دهند. به عنوان مثال در صورتی که یک فروشگاه اینترنتی به دلیل طراحی ساده‌ سایتش تا به امروز موفق به افزایش فروش و سودآوری نشده، با تغییر تجربه کاربری امکان تغییر میزان فروش آن وجود خواهد داشت. به همین دلیل است که نقش طراحان کاربری در محصول موفقیت محصولات دیجیتال بسیار پررنگ می‌شود.

تفاوت‌های UI و UX دیزاین چیست؟

طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) با وجود اینکه شباهت ظاهری با هم دارند و به هم نزدیک هستند، اما دو مفهوم متفاوت در طراحی دیجیتال محسوب می‌شوند. طراحی تجربه کاربری (UX) به درک و تعاملات کاربر با برنامه و خدمات می‌پردازد و با بررسی احساسات و نیازهای کاربران، سعی می‌کند که احساس رضایت آن‌ها را موقع استفاده از محصول افزایش دهد. در صورتی که تمرکز اصلی طراح رابط کاربری (UI) روی نحوه طراحی عناصر گرافیکی مانند دکمه‌ها، آیکون‌ها، تایپوگرافی، رنگ‌ها و چیدمان صفحات است.

چگونه به یک یو ایکس دیزاینر تبدیل شویم؟ 

برای تبدیل شدن به یک طراح تجربه کاربری موفق، لازم است که از آموزش‌های حرفه‌ای در این زمینه استفاده کنید. در ادامه مراحل که برای ورود به این حوزه را متخصص شدن در زمینه طراحی تجربه کاربری باید بدانید را ارائه کرده‌ایم.

دوره‌های آموزشی مرتبط 

از مهم‌ترین مراحلی که شما را از یک فرد مبتدی به یک فرد متخصص در این حوزه تبدیل می‌کند می‌توان به شرکت در دوره‌های آموزشی تخصصی اشاره کرد. در این دوره‌ها مفاهیمی مانند تحقیقات کاربری طراحی وایرفریم پروتوتایپ سازی و انجام تست‌های کاربری ارائه می‌شود. بوت کمپ مدیریت محصول با ارائه سرفصل‌های متنوع کمک می‌کند تا در این زمینه به یک متخصص تمام عیار تبدیل شوید.

ابزارها و منابع پیشنهادی 

برای تبدیل شدن به یک متخصص در زمینه طراح تجربه کاربری، باید ابزارهای طراحی را بشناسید.Figma ابزاری قدرتمند برای طراحی رابط کاربری و پروتوتایپ‌سازی و همکاری تیمی آنلاین است. با کمک Adobe XD می‌توانید طراحی و نمونه‌سازی تعاملی را انجام دهید. اسکچ (Sketch) نیز ابزاری محبوب برای طراحی UI بوده و مخصوص سیستم‌عامل مک است. دوره‌های آنلاین مانند کلاسور در این زمینه نیز به عنوان منابع آموزشی کامل می‌تواند برای شروع این مسیر و حرفه شدن در حوزه طراحی محصول کمک‌تان کند.

نکات کلیدی برای ورود به بازار کار

برای ورود به بازار کار در زمینه طرح‌های تجربه کاربری، لازم است که ابتدا نمونه کارهای خود را به صورت یک پروتوتایپ جذاب آماده کنید. این نمونه کارها می‌تواند شامل پروژه‌های واقعی تمرینی باشند و با کمک آن‌ها این امکان را دارید که مهارت‌هایتان در این حوزه به کارفرماها نشان دهید. شبکه‌سازی با افراد حرفه‌ای در این حوزه و شرکت در رویدادها و کارگاه‌های آموزشی، به‌روز بودن در حوزه طراحی رابط کاربری و حضور داوطلبانه و تیم‌هایی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، از دیگر مواردی هستند که به شما کمک می‌کنند تا با افراد متخصص در این زمینه لینک شده و وارد بازار کار شوید.

مسیر ورود به دنیای UX؛ از آموزش تا بازار کار

طراح تجربه کاربری روی نیازها و انتظارات کاربران تمرکز دارد. این طراحان نقش مهمی در موفقیت محصولات دیجیتال ایفا می‌کند. از جمله وظایف مهم این متخصصان می‌توان به تحقیق در برابر درباره نیازها و خواسته‌های کاربران، بررسی رفتارهای کاربران، طراحی و همکاری با تیم‌های مختلف مانند برنامه‌نویسان برای آماده کردن یک محصول مناسب جهت عرضه به بازار اشاره کرد. 

برای متخصص شدن و فعالیت به عنوان UX Designer، لازم است در بوت کمپ مدیریت محصول کلاسور شرکت کنید. پروژه‌های آموزش محور و منتورینگ حضوری این دوره، فرصت مناسبی برای یادگیری طراح رابط کاربری و طراحی محصول از صفر تا صد خواهد بود. در این دوره می‌توانید طراحی رابط کاربری را تحت نظر اساتید متخصص و شناخته شده این حوزه یاد بگیرید و به عنوان یک یو ایکس دیزاینر متخصص وارد بازار کار شوید.

سؤالات متداول

  1. طراح تجربه کاربری (UX Designer) چه وظایفی دارد؟ طراحان UX وظیفه تحقیق درباره نیازها و رفتارهای کاربران، طراحی وایرفریم‌ها و پروتوتایپ‌ها، همکاری با تیم‌های طراحی، توسعه و محصول و انجام تست‌های کاربری برای بهینه‌سازی تجربه کاربر را بر عهده دارد.

  2. چه مهارت‌هایی برای تبدیل شدن به یک طراح UX ضروری است؟ مهارت‌های ضروری این حوزه شامل تسلط بر ابزارهای طراحی مانند Figma و Adobe XD، توانایی انجام تحقیقات کاربری و تحلیل داده‌ها و مهارت‌های ارتباطی و همکاری تیمی است.

  3. تفاوت‌های بین طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) چیست؟ طراحی UI به جنبه‌های بصری و تعاملی محصول می‌پردازد، در صورتی که طراحی UX بر تجربه کلی کاربر و تعامل او با محصول تمرکز دارد.

  4. مدیر محصول کیست؟ مدیر محصول مسئولیت هدایت و نظارت روی توسعه، بازاریابی و مدیریت یک محصول را از مرحله شروع کار یا ایده‌پردازی تا عرضه به بازار بر عهده دارد.

 



یاد بگیر، تجربه کسب کن،
تو بهترین شرکت‌ها استخدام شو.
K . E . L . A . A . S . O . R
| تمامی حقوق کپی‌رایت محفوظ است. ۱۴۰۲ شرکت کلاسور |