پروپوزال چیست و چگونه پروپوزال بنویسیم ؟

کلمه پروپوزال برای دانشجویان در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا و گاهی برای کارمندان اداری پژوهشی کلمه ی آشنایی است. ممکن است از خود بپرسید « پروپوزال چیست؟» و چگونه میتوان یک پروپوزال نوشت؟ در این مقاله قصد داریم تا به سوالات مختلف در مورد پروپوزال، تفاوت پروپوزال پژوهشی و کاری پاسخ دهیم و اجزای یک پروپوزال را بررسی کنیم.

پروپوزال چیست؟

پروپوزال (Proposal) از کلمه propose به معنی پیشنهاد دادن گرفته شده است. در واقع پروپوزال را می توان پیشنهاد پژوهشی یا پیشنهاد کاری دانست، زمانی که شما طرحی در ذهن دارید و میخواهید بر روی آن کار کنید، چه برای تحقیق و پژوهش بر روی این طرح و چه برای عملی کردن آن نیاز دارید که در ابتدا کلیت و ساختار طرح خود را به صورت استاندارد و مکتوب ارائه دهید. در کارهای پژوهشی پروپوزال خود را به اساتید مربوطه ارائه می دهید تا بعد از تایید طرح کار پژوهشی خود را آغاز کنید. در پروپوزال کاری شما طرح اولیه خود را به سرمایه گذاران ارائه می دهید تا برای انجام آن جذب سرمایه داشته باشید.

فرض کنید میخواهید یک کیک بپزید، اینکه چه مواد اولیه ای احتیاج دارید، این مواد را از کجا تهیه می کنید، نسبت ترکیب مواد اولیه و روند طی شده برای تهیه کیک چیزهایی است که باید از قبل مشخص کنید. در پروپوزال نویسی نیز شما باید مشخص کنید هدف تحقیق چیست؟ نقطه آغاز و پایان پروژه و کلیات آن را تعیین کنید. پس پروپوزال نقشه راه و یک طرح مدون و کلی از پروژه پژوهشی یا کاری شما خواهد بود.

اجزای یک پروپوزال

عنوان تحقیق

عنوان تحقیق موضوعی است که برای پژوهش خود انتخاب می کنید، برای انتخاب موضوع باید چندین نکته را مدنظر قرار دهید:

  • موضوع مورد علاقه شما باشد در حالی که از موضوع کاری استاد راهنمایتان دور نشوید.
  • بدیع  و نو باشد
  • واقع بینانه و قابل پژوهش باشد و همچنین با توانایی شما مطابقت داشته باشد.
  • منابع اطلاعاتی و مالی برای انجام این پژوهش در دسترس باشد.
  • عنوان تحقیق باید در عین مختصر بودن، متغیرهای مورد بررسی تحقیق را بیان کند.

بیان مسئله

در قسمت بیان مسئله سعی باید به طور شفاف و واضح موضوع تحقیق را بیان کنید، اینکه در صدد پاسخ دادن به چه مشکل و دغدغه ای به دنبال انجام این تحقیق هستید. سعی کنید از کارهای پژوهشی که پیش از این انجام شده نام ببرید و تفاوت کار خود با آن را بیان کنید.

اهمیت و ضرورت تحقیق

پژوهشگر قصد دارد زمان زیادی را صرف این تحقیق کند پس باید ضرورت و اهمیت انجام این تحقیق را برای مخاطب به صورت شفاف بیان کند.

پیشینه تحقیق

در بخش پیشینه تحقیق، دانش و اطلاعات فعلی موجود درباره موضوع تحقیق بیان می شود. از جمله اهداف نوشتن پیشینه تحقیق میتوان به چهار مورد زیر اشاره کرد:

  • تعریف و محدود کردن چهارچوب تحقیق
  • مشخص شدن یافته ها در پژوهش های قبلی و تعیین مسیر تحقیق برای گسترش و بسط موضوع
  • جلوگیری از دوباره کاری 
  • انتخاب روش و ابزار اندازه گیری دقیق تر

اهداف تحقیق

پژوهشگر بعد از بیان مسئله تحقیق باید اهدافی که از طریق انجام تحقیق قصد دستیابی به آنها را دارد بیان کند.

سوالات تحقیق

سوالات یک پژوهش در سه دست تقسیم بندی می شوند: توصیفی، رابطه ای، تفاوتی

  • سوالات توصیفی به شکل «چه می باشد؟»، «چیست؟»، «چگونه است؟» به طور مثال میتوان گفت: سطح علمی پذیرفته شدگان کنکور ارشد رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی در دانشگاه تهران چگونه است؟
  • سوالات رابطه ای به بررسی ارتباط بین دو متغیر می پردازند. برای مثال: چه رابطه ای بین پیشرفت تحصیلی و مفهوم خود وجود دارد.
  • سوالات تفاوتی به دنبال یافتن تفاوت ها در سطوح متغیرهای مختلف هستند. برای مثال:  آیا بین پیشرفت تحصیلی دانشجویان پسر و دختر ترم آخر تفاوت وجود دارد؟

فرضیه سازی

در بخش فرضیه سازی پژوهشگر بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات پیشین، مفاهیم و نظریات مرتبط با موضوع تعدادی حدس و فرضیه را در مورد روابط بین دو یا چند متغیر بیان می کند. در واقع در انتهای پژوهش باید این فرضیات را رد یا تایید کند.

روش و مراحل تحقیق

یکی از مهمترین اجزای یک پروپوزال بیان روش و مراحل تحقیق است. در این بخش روش جمع آوری اطلاعات، روش انتخاب نمونه از یک جامعه آماری و ابزارها برای تجزیه تحلیل داده ها ذکر می شوند. این بخش بیشتر از داوران برای خود پژوهشگر مهم است تا بتواند تحقیق منظم و بهتری داشته باشد.

روش تجزیه و تحلیل داده‌ها

اگر داده های به توصیف واقعیت بپردازند آنها را داده کیفی و اگر به صورت ععد و رقم بیان شوند آن را داده کمی میگوییم. داده های کیفی در سه مرحله ی تلخیص، عرضه و نتیجه گیری و تایید تجزیه تحلیل می شوند. اما در مورد داده های کمی تجزیه تحلیل به صورت پارامتری،ناپارامتری، آزمایشی و غیر آزمایشی صورت می گیرد.

منابع

برای نوشتن یک پروپوزال باید از منابع علمی معتبر  استفاده شود. این بخش برای داوران اهمیت زیادی دارد. پس تمام منابع معتبر و قابل استناد که در نوشتن پروپوزال از آن استفاده کرده اید را در این بخش ذکر کنید.

 

در نهایت توجه داشته باشید که پروپوزال همانگونه که از نامش پیداست، پیشنهاد شماست. پس در ارائه آن اعتماد و اطمینان داشته باشید تا نشان دهید که این پیشنهاد ارزش کار بیشتر و تبدیل شدن به یک مقاله علمی و پژوهشی را دارد. 

ارسال شده توسط
نگار آنت

0 نظر

کامنت بگذارید