پروپوزال نویسی، اولین بخش از مراحل نوشتن پایان نامه است، ممکن است آن را روایتی ساده از پایان نامه تصور کنید. اما یک پروپوزال تحقیقاتی به دنبال این است که موضوع تحقیق شما، اهمیت آن و نحوه انجام آن را توضیح دهد. همانطور که پروپوزال خود را می نویسید، باید مخاطبان خود را متقاعد کنید که سوالات تحقیق شما برای جستجوی بیشتر به اندازه کافی ارزشمند هستند. علاوه بر این باید آنها را متقاعد کنید که با ادبیات مربوطه آشنا هستید تا مشخص شود که سوالات شما قبلا پاسخ داده نشده اند. بنابراین مهم ترین نکته اثبات جدید و قابل توجه بودن موضوع است.
با توجه به رشته و موضوع مورد نظر شما پروپوزال نویسی ممکن است تا حدی متفاوت باشد، اما اهداف کلی همیشه یکسان هستند.
در مرحله اول پروپوزال نویسی خود باید پیش نویسی از ایده ها و نظرات خود تهیه کنید تا بتوانید آنها را سازماندهی کنید. این عمل، یک چارچوب تحقیقاتی برای شما فراهم می کند تا در این حوزه جستجو کنید و سوالات خود را بر اساس آن طراحی کنید. از طریق پاسخ های مقدماتی به این سوالات شروع کنید. در این مرحله، نیازی نیست پاسخ ها کامل باشند و نباید هم کامل باشند. ممکن است با یک ایده تقریبا مبهم از یک موضوع تحقیق شروع کنید. پس از آن باید زیرعناوین موضوع مورد نظر خود را ارزیابی کنید تا محدود شده تا دقیق تر بررسی شود.
برای شروع می توان از این سوالات استفاده نمود:
الف: اندازه پروپوزال
بیشتر پروپوزال ها حدود 20 صفحه هستند. در این محدوده باید زمان و مکان، بررسی ادبیات و روش های انجام آن را توضیح دهید. برخی از مشاوران ممکن است بسته به موضوع، تعداد صفحات بیشتری تقاضا کنند. اگر پروپوزال شما طولانی است، ممکن است بخش های جداگانه ای با اطلاعات دقیق تر در زمینه بیان مسئله، اهداف و اهمیت تحقیق داشته باشید. در حقیقت پروپوزال، سه فصل اول پایان نامه را به صورت مختصر توضیح می دهد
ب: سبک پروپوزال نویسی
سبک به لحن و نگرش نویسنده نسبت به موضوع اشاره دارد. که معمولا به وضوح در انتخاب واژگان و ملاحظات دیده می شود. در پروپوزال نویسی باید دقت کنید که لحنی مداوم و مطمئن داشته باشید و به صورت مغرورانه و یا تاسف بار نداشته باشید.
قدم بعدی که بسیار نیز مهم است، ادبیات تحقیق موضوع شماست. در این زمینه باید نگاهی انتقادی داشته باشید. شاید شما هنوز به تمام سوالات تحقیق خود پاسخ نداده باشید و در مراحل نوشتن پایان نامه به پاسخ برسید. بدیهی است که در این مرحله شما به احتمال زیاد همه مطالب مربوط به سوالات تحقیق خود را نخوانده اید، اما بررسی های ادبیات اغلب شامل رویکردهای نظری موضوع و تحقیق تجربی یا تحلیلی درباره موضوع است.
پروپوزال نویسی شما با تشریح مطالبی که جمع آوری کرده اید شروع می شود. اگر قسمت های پایان نامه را از همان ابتدا در پروپوزال ترسیم کنید، در زمان نوشتن پایان نامه راحت تر خواهید بود. مخاطبان شما احتمالا به دنبال شواهدی هستند تا مطمئن شوند شما از روند انجام تحقیقات خود آگاهی دارید. مشخص کردن ادبیات تحقیق و توانایی ادغام آنها بخشی مهمی از پروپوزال نویسی است.
دانستن ساختار یک پروپوزال و محتوای آن به شما کمک می کند تا طرح پیشنهادی خود را ارائه دهید. بدین وسیله در می یابید آیا موضوع شما به بخش اضافی نیاز دارد یا خیر. سرپرست یا کمیته شما ممکن است از شما بخواهد که بخش های خاصی را در پیشنهاد خود بگنجانید. به طور کلی، پروپوزال نویسی شامل مقدمه، چکیده، بررسی ادبیات، بحث درباره روش و نظریه ها، جدول زمانی و منابع است. بسته به رشته خود، ممکن است داده های مقدماتی نیز ارائه کنید و پیوست هم داشته باشید.
برای پروپوزال نویسی، باید ساختار مشترک پایان نامه ها را نیز بدانید، این ساختار معمولا به شکل زیر است:
پس از بررسی ادبیات، بهتر است اهداف اصلی خود از انجام تحقیق را بیان کنید و تمرکز را به سوی پروژه خود برگردانید. بخش طراحی یا روش تحقیق باید رویکرد کلی و مراحل عملی را که برای پاسخ به سوالات تحقیق انجام می دهید، توصیف کند. درباره ی رویکرد نظری و روش هایی که برای انجام تحقیقات خود استفاده می کنید بحث کنید. درباره تمام داده های اولیه خود و نحوه جمع آوری آنها و ایده های اولیه خود در مورد یافته های جدید صحبت کنید. اطلاعات و بحث در مورد داده های اولیه می تواند خود یک بخش جداگانه داشته باشد.
باید بتوان سوالات سرپرست و کمیته در این زمینه را به صورت شفاف توضیح داد و علت انتخاب آنها را هم بیان نمود. این جایی است که باید اطلاعات مربوط به کار با افراد انسانی یا سایر داده های جمع آوری شده را که ممکن است به مجوزهای اضافی نیاز داشته باشد ، در آن قرار دهید.
پروپوزال شما باید به طور واضح و شفاف جدول زمانی را که مشخص کردید بیان کند. برای تمام مراحل نوشتن پایان نامه باید برنامه مشخص زمانی داشته باشید و از طریق یک جدول، برنامه خود را سازماندهی کنید. یک جدول زمانی مناسب می تواند امکان تحقیق شما را در کمیته نشان دهد. هر جا نیاز است، تاریخ مشخص کنید.
چکیده پروپوزال خلاصه ای منسجم از کل پروپوزال خواهد بود حتی می توان چکیده را به عنوان یک سند مستقل در نظر گرفت. چکیده پروپوزال باید بر اساس سوالات تحقیق ساختار داده و اطلاعات مربوط به هر سوال را در آن بخش از چکیده بررسی کنید. این قسمت توضیح کوتاه و مختصری درباره ی بیان مساله، ادبیات و روش تحقیق ارائه می کند که پس از آن در پروپوزال بیشتر توضیح داده خواهد شد. بسته به نوع پروپوزال چکیده ممکن است در ابتدا یا انتهای قرار گیرد.
پروپوزال نویسی با فهرست منابع و پیوست ها پایان می یابد. سبک منبع دهی استانداردی بر اساس رشته خود انتخاب کنید و یادداشت های نهایی را بر این اساس بنویسید.
به خاطر داشته باشید که پروپوزال یک قرارداد نیست، بلکه یک نقطه شروع تحقیقاتی است. هر جنبه ای از پایان نامه شما ممکن است با شروع کار روی آن تغییر کند.