یکی از رشته های پر طرفدار در بین مهندسی ها مهندسی عمران است. هر سال تعداد زیادی دانشجو این رشته را انتخاب می کنند. افرادی که در دبیرستان در رشته ریاضی - فیزیک مشغول به تحصیل بودند، می توانند بعد از شرکت در آزمون سراسری و کسب رتبه قبولی مطلوب، رشته عمران را انتخاب کنند. کسب رتبه قبولی در رشته مهندسی عمران نسبتا دشوار است به خصوص اگر خواهان تحصیل در دانشگاه های مطرح ایران را باشید. در این مقاله از کلاسور قصد داریم تا این رشته را به طور کامل برای شما معرفی کنیم.
مهندسی عمران رشته ای کاربردی است و ازتباط بسیار کمی با علوم محض دارد. این رشته نیروهایی تخصصی در حوزه های عمرانی ازجمله ساختمان، راه سازی، بناهای آبی و ... را تربیت می کند. موارد ذکر شده زیر مجموعه های مهندسی عمران است. این گرایش ها در مقطع کارشناسی ارشد هستند.
کسانی که فارغ التحصیل رشته ریاضی-فیزیک در دبیرستان هستند و به طراحی ساختمان ها همچنین ساخت و ساز علاقه دارند، مهندسی عمران رشته پیشنهادی برای آنهاست. همچنین کسانی که به سمت رشته مهندسی عمران می روند، افرادی هستند که هندسه خوبی دارند و توانایی بالایی در تجسم اجسام سه بعدی دارند.
دانش آموز باید در دوران دبیرستان بر روی دروس ریاضی و فیزیک خود کار کرده و پایه قوی ای داشته باشد. نکته قابل توجه این است که در درس فیزیک مباحث : استاتیک، سیالات، مکانیک جامدات باید مورد توجه قرار بگیرد و در درس ریاضی نیز بخش های، جبر واحتمال، هندسه و ریاضیات گسسته حائز اهمیت است.
در مقطع کارشناسی گرایش ها عبارتند از : عمران - عمران ، عمران - آب، عمران - نقشه برداری
عمران – عمران : گرایشی جامع و وسیع نسبت به بقیه گرایش های رشته عمران است. دانشجوی این گرایش دروس سازه، خاک و پی، راه و ترابری و هیدرولیک را سپری می کند. این گرایش قبلا به مهندسی راه وساختمان مرسوم بوده است. 10 درصد از دروس گرایش عمران – عمران عملی است.
عمران – نقشه برداری : این بخش وارد جزئیات نقشه برداری می شود و برای مشخص کردن پستی و بلندی های منطقه ای که قرار است در آن ساخت و ساز صورت بگیرد، وارد عمل می شود. نقشه برداری برای سازه های بزرگ مانند پل ها، سد ها و ... کاربرد دارد. نکته ای که دانشجویان برای انتخاب این گرایش باید بدانند این است که این کار عملیات حضوری و میدانی زیادی دارد و اگر علاقه ای به کار میدانی ندارند این گرایش را انتخاب نکنند.
عمران - آب: این گرایش به صورت دقیق تر و جزئی تر به سازه های آبی می پردازد. سازه هایی مانند سد جزو این گرایش می باشند. این گرایش نیز مانند نقشه برداری نیز به جزئیات می پردازد.
مهم ترین دروس رشته مهندسی عمران در مقطع کارشناسی عبارتند از : استاتیک، مقاومت مصالح، دینامیک، تحلیل سازهها، مکانیک خاک، مهندسی پی، مکانیک سیالات، هیدرولیک، مهندسی زلزله، نقشهبرداری، تکنولوژی بتن، سازههای فولادی، سازههای بتنی، راهسازی، روسازی راه، متره و برآورد پروژه
مهندسی عمران دارای واحد های آزمایشگاهی و عملی مختلفی نیز هست این دروس عبارتند از : آزمایشگاه مقاومت مصالح، آزمایشگاه تکنولوژی بتن، آزمایشگاه هیدرولیک، آزمایشگاه خاک، پروژه متره و برآورد، پروژه راهسازی، پروژه سازههای فولادی و بتنی
فارغ التحصیلان رشته مهندسی عمران دامنه کار بالایی دارند و می توانند در موقعیت های شغلی مختلفی مشغول به کار شوند. فرد با توجه به مهارت ها و علمی که از مهندسی عمران دارد می تواند در شرکت های : پیمانکاری، مشاوره و پروژه های تحقیقاتی به عنوان مهندس اجرایی و سرپرست کارگاه، مهندس ناظر، نقشه بردار و … آغاز به کار کنند. هم چنین فارغ التحصیلان می توانند در مقاطع بالاتر ادامه تحصیل دهند و در جایگاه های بالاتر به کار ادامه دهند. بعد از سپری کردن مقطع کارشناسی ارشد، فرصا های شغلی فرد عبارتند از : کار در شرکت های مدیریت منابع آب، راه سازی و ترافیک شهری، کار در شرکت آب و فاضلاب ، تصفیه خانه، سواحل، ساخت پل و سد و…
در کل بازار کار افرادی که فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران هستند بسیار زیاد است. طراحی وساخت کار های عمرانی شامل: راه، پل، سد و.. هم چنین تعداد زیادی از کار های اداری و دولتی مانند وزارت خانه ها جزو کار هایی است که مهندسین عمران می توانند به دنبال آن بروند.
در سال های اخیر بازار کار مهندسی عمران نسبت به گذشته افت کرده است. اما همچنان بازار آن پر رونق است. این افت بازار به دلیل این است که ایران بعد از سری کردن دوران جنگ نیاز به ساخت و ساز و آبادانی داشته است و به همین دلیل کار مهندسین عمران بسیار زیاد بوده است.
رشته مهندسی عمران یکی از رشته های پر طرفدار است که امکان تحصیل در این دانشگاه تا مقاطع بالا وجود دارد. در ایران تمامی گرایش های مقطاع کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد و شما می توانید در زیر شاخه خای تخصصی در ایران تا مقطع دکتری ادامه تحصیل دهید.
ادامه تحصیل در خارج از کشور طرفداران زیادی دارد و این موضوع باعث ایجاد موقعیت شغلی شده است. این رشته نیز در خارج از کشور بازار خوبی دارد و دانشجویان زیادی را نیز برای ادامه تحصیل کشور هایی مانند ایتالیا و کانادا دانشجو های زیادی را برای تحصیل در رشته مهندسی عمران بورس می کنند. بورسیه تحصیلی این کشور ها متناسب با شرایط مالی افرادی است که خواهان تحصیل هستند .