همیشه هزینه های زندگی دانشجویی یکی از مشغله های دانشجویان بوده است. هرساله تعداد زیادی دانشجو وارد دانشگاه های ایران می شوند که شناختی از نحوه گرفتن وام دانشجویی و باز پرداختش ندارند. به همین علت کمتر به سراغ این امکانی که برایشان فراهم شده است می روند. با آشنایی با وام های دانشجویی و شرایط دریافت آن شما نیز می توانید برای دریافت آن اقدام کنید. وام دانشجویی یکی از بودجه هایی است که هر ساله برای رفع نیاز های مختلف دانشجویان در نظر گرفته می شود. دانشجویان پس از ثبت نام در صندوق رفاه دانشجویی و تحویل مدارک مورد نیاز هر وام می توانند از این وام ها بهره مند شوند. این بخش زیر نظر اداره رفاه و تعاون دانشجویان است. در این مقاله راهنمایی های لازم برای آشنایی با وام دانشجویی و شرایط دریافت آن آورده شده است.
وام های دانشجویی انواع مختلفی دارند که وام تحصیلی، وام مسکن، وام ضرروی، وام ازدواج و... را شامل می شود. این وام ها با توجه به شرایط دانشجویان تعیین شده اند. هر دانشجو با توجه به نیاز و شرایط اش می تواند برای وام های مورد نظر خود ثبت نام کند. در ادامه با انواع وام دانشجویی آشنا خواهید شد.
این وام مختص دانشجویان روزانه است. هر ترم به کسانی که درخواست داده باشند، پرداخت می شود. این وام برای رفع نیاز های مالی دانشجو به او پرداخت می شود که هر ساله با توجه به بودجه اختصاص یافته و تعداد دانشجویان متقاضی مبلغ آن متفاوت خواهد بود. نکته حائز اهمیت این وام این است که اگر دانشجویی یک نیم سال مشروط شود در نیم سال بعدی نصف مبلغ وام به او پرداخت می شود. و اگر دو ترم متوالی مشروط شود، در ترم بعد وام دریافت نخواهد کرد. برای درخواست این وام فقط کافی است تا مراحل ثبت وام را که در ادامه گفته شده است را طی کنید.
این وام به دانشجویان روزانه ای تعلق می گیرد که غیر بومی بوده و همچنین در خوابگاه زندگی نکنند. کسانی که متقاضی این وام هستند باید اجاره نامه رسمی خود را به دانشگاه تحویل دهند و همچنین در سامانه صندوق رفاه دانشجویی درخواست خود را ثبت کنند. این وام نیز به صورت ترمی واریز می شود. دانشجویان متاهل مرد دو برابر مبلغ را دریافت می کنند. این وام هر ساله حداکثر به 50 درصد از دانشجویان غیر بومی تعلق خواهد گرفت. منظور از دانشجویان غیر بومی، دانشجویانی است که محل تحصیل آن ها در محل زندگی خوانوادشان نباشد. درضمن اگر دانشجویی وام ودیعه مسکن دریافت کرده باشد، وام مسکن دانشجویی به او تعلق نخواهد گرفت.
دانشجویان متاهلی که در خوابگاه زندگی نکنند، می توانند این وام را درخواست دهند. این وام نیز همانند وام مسکن نیازمند تحویل اجاره نامه رسمی به دانشگاه است. توجه کنید که این وام را فقط یکی از زوجین می تواند دریافت کند. باز پرداخت این وام متفاوت است و در زمان فارغ التحصیلی کل مبلغ به صورت یکجا دریافت می شود. همچنین دانشجویان روزانه در هر مقطع تحصیلی تنها یکبار می توانند از این وام استفاده کنند.
در آغاز هر ترم اطلاعیه هایی توسط اداره رفاه دانشجویی اعلام می شود که در صورتی که دانشجویان روزانه دارای آن مدارک و شرایط ذکر شده باشند می توانند وام ضروری دریافت کنند. و اکثرا این وام به دانشجویانی که با مشکلات مالی مواجه شده اند و نیاز به خرید وسیله ای ضروری دارند و یا هزینه های پایان نامه خود را می خواهند بپردازند، تعلق می گیرد.
با درخواست این وام در پایان هر ترم سامانه تغذیه شما به میزانی که اداره رفاه مشخص می کند شارژ می شود. در این صورت نیازی به این نیست که برای رزرو غذای دانشجویی در ترم بعدی تا اتمام مبلغ شارژ شده، اکانت خود را شارژ کنید.
دانشجویان دوره شبانه نیز می توانند وام دریافت کنند. این وام به صورت ترمی به دانشجویان پرداخت می شود که برای کمک هزینه شهریه دانشجویان شبانه در نظر گرفته شده است. دانشجویان شبانه با تحویل مدارک خود به اداره رفاه دانشجویی و همچنین ثبت نام در سامانه صندوق رفاه دانشجویی می توانند درخواست وام خود را ثبت کنند.
به غیر از وام های نامبرده شده وام های دیگری همچون ودیعه مسکن نخبگان، ودیعه مسکن دانشجویان متاهل غیر ایرانی، وام ازدواج، وام استعداد درخشان، وام زیارت عتبات عالیات و ... نیز وجود دارد که هر کدام شرایط متفاوتی دارند. در هر ترم شما میتوانید یک و یا بیشتر از این وام ها را که واجد دریافت آن هستید را درخواست کنید و در سیستم ثبت کنید.
باز پرداخت همه این وام ها به غیر از ودیعه مسکن به این صورت است که، در زمان فارغ التحصیلی شما 10 درصد از کل مبالغ دریافتی خود را به صورت یکجا پرداخت می کنید. باقی مانده از میزان وام هایی که در سال های تحصیل خود دریافت کردید، برای شما به صورت قسط بندی انجام خواهد شد.
مدت استفاده از وام تحصیلی برای دانشجویان در مقاطع تحصیلی مختلف به ترتیب زیر است:
کاردانی، کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی ارشد ناپیوسته : حداکثر 4 نیم سال تحصیلی ( 2 سال)
کارشناسی پیوسته: حداکثر 8 نیم سال تحصیلی (4 سال)
کارشناسی ارشد پیوسته، دکتری : حداکثر 12 نیم سال تحصیلی ( 6 سال )
دکتری تخصصی ناپیوسته (غیر بورسیه) : حداکثر 8 نیم سال تحصیلی ( 4 سال )
بعد از ورود به سایت صندوق رفاه دانشجویی، می توانید طبق مراحل گفته شده در عکس بالا عمل کنید و در سایت ثبت نام کنید.
2. انتخاب گزینه تشکیل پرونده.
3. کد ملی خود را وارد می کنید.
4. فرم ثبت نام را تکمیل کرده و اطلاعات خود را به صورت دقیق وارد می کنید.
5. بعد از ثبت اطلاعات خود باید منتظر بمانید تا واحد رفاه دانشجویی محل تحصیل درخواست را تایید کند.
بعد از تایید اطلاعات توسط دانشگاه، می توانید در سامانه رفاه دانشجویی در زمانی که برای هر ترم اعلام خواهد شد درخواست وام دهید. برای درخواست وام دانشجویی کافی است تا مانند مراحل زیر عمل کنید.