امروزه بسیاری از دانشجویان و حتی دانشآموزان مهاجرت تحصیلی را انتخاب میکنند. استفاده از امکانات بالای آموزشی و دیدن جاهای مختلف جهان را میتوان بهعنوان مهمترین دلایل این انتخاب معرفی کرد. در این میان متقاضیان مهاجرت تحصیلی باید امتیازات لازم برای دریافت ویزای تحصیلی کشور مقصد را کسب کنند. یکی از این اطلاعات، معدل نرمالایز شده (GPA)فرد اپلای کننده است. معمولا کسانی که GPA بالاتر از 3 دارند از این لحاظ مشکلی نخواهند داشت. سوال اینجاست که آیا با GPA متوسط و پایین امکان مهاجرت وجود دارد؟ با ما همراه باشید.
ممکن است شما پس از سالها بیتوجهی به درس و دانشگاه، تصمیم به مهاجرت تحصیلی گرفته باشید. باور عام بر این است که صرفا افراد نخبه و دانشجویان دانشگاههای تهران میتوانند مهاجرت تحصیلی را انتخاب کنند. واقعیت این است که مهاجرت تحصیلی دنیای گستردهایست. صدها مرکز آموزشی در سراسر جهان اقدام به پذیرش دانشجو میکنند. اگر انتخاب شما از بین دویست دانشگاه برتر دنیا باشد، قطعا با معدل پایین شانس بسیار کمی خواهید داشت. اما دانشگاههای معتبر بسیاری در سراسر جهان وجود دارند که میتوان پذیرش آنها را به صورت مشروط دریافت کرد. مثلا بعضی از مراکز آموزشی کانادا، افراد دارای معدل پایین را به شکل مشروط(تعیین حداقل معدل) و یا با برگزاری دورههایی پیش از شروع ترم رسمی، پذیرش میکنند.
پس هیچ زمانی برای تصمیم گرفتن دیر نیست و هیچ معدلی پایین نیست! شما حتی با معدل 12 هم امکان مهاجرت تحصیلی را خواهید داشت. اما باید بدانید که مسیر سختتری پیش روی شما بوده و باید مطالعه و تحقیق دقیقی انجام دهید.
بزرگترین اشتباه در مسیر مهاجرت تحصیلی با معدل پایین، ناامیدی است. زمانی که معدل پایین دارید، کوچکترین جزییات برای قبولی شما مهم خواهد شد. از دقت و ظرافت در نوشتار انگیزهنامه تا تهیهی مدرک رسمی از تمام سوابق علمی و عملی. ناامیدی باعث میشود شما از این جزییات بازبمانید و آنها را در نظر نگیرید. برای موفقیت در پروسهی مهاجرت با معدل پایین تلاش، پشتکار، انگیزه و دقت به تمام جزییاتی که در ادامه گفته میشود به کار شما خواهد آمد.
بعضی از افراد فکر میکنند با معدل پایین هیچ شانسی برای پذیرفته شدن نخواهند داشت. این طرز فکر کاملا اشتباه است! اول از همه باید دانست که کشورهای مقصد برای پذیرفتن شما مجموعهی مدارکتان را بررسی میکنند. آنها میخواهند افراد توانمند، باانگیزه و قوی را جذب کنند. معدل پایین قطعا از شانس شما برای پذیرفته شدن یا بورسیه گرفتن میکاهد اما این تمام واقعیت نیست. نوشتن یک انگیزهنامهی محکم و قوی و یا برخورداری از سوابق عملی شانس شما را بالا خواهد برد.
در مورد رزومه دو نکته بسیار حائز اهمیت است. اول اینکه رزومه باید در عین رسمی بودن مرتب و شکیل باشد. ممکن است برای بعضی از پستها و موقعیتهای شغلی داشتن CV رنگارنگ و خلاقانه امتیاز مثبت باشد؛ اما در مورد رزومهی ارائه شده به سفارت، رسمیت یکی از مهمترین ملزومات خواهد بود. مورد دوم جامعیت است. سوابق شما در مورد فعالیتهای اجتماعی و بشردوستانه امتیاز مثبت ویژهای تلقی میشود. از اشاره به سوابق در زمینههای بین رشتهای هم دریغ نکنید. به طور مثال توانایی ارائه (Presentation)یک توانایی بینرشتهای محسوب شده و برای تمام افراد امتیاز مثبت محسوب میشود.
برای سوابق و مهارتهای ذکر شده در رزومه، تا حد امکان گواهی و مدرک تهیه کنید. حالت ایدهآل برای مدرک، داشتن بیمه برای سوابق کاری و تایید اساتید معتبر در مورد سوابق علمی است. اما اگر اینها در دسترس نبود، تهیهی مدرک مهر و امضا شده نیز میتواند اثرگذار باشد. نکتهی مهم برای مهاجرت تحصیلی با معدل پایین، دقت به ریزترین جزییات و کوچکترین امتیازات ممکن است.
یکی از مواردی که ممکن است در تحقیقات انجام شده روی شما بررسی شود صفحهی لینکدین شماست. اگر لینکدین ندارید همین امروز بسازید. سوابق و مهارتهای شما در این صفحه ثبت میشود و افراد دیگر میتوانند مهارتهای شما را تایید کرده یا در صفحهی شما توصیهنامه بنویسند. همچنین در لینکدین میتوانید برای مهارتهای خود امتحان داده و گواهینامه دریافت کنید.
تمام موسسات آموزشی و دانشگاهها از سیاستهای یکسانی استفاده نمیکنند. با مطالعهی شرایط پذیرش دانشگاههای مختلف میتوانید نزدیکترین گزینه را به شرایط خود پیدا کنید. گزینهی دیگری که پیش روی شماست، مهاجرت بدون بورسیه (پرداخت شهریه و هزینههای شخصی)و دریافت بورسیه پس از انجام مهاجرت است. بسیاری از مراکز آموزشی کشورهای پیشرفته در صورت مشاهدهی پتانسیل بالا حتی پس از شروع تحصیل، شما را شامل دریافت بورسیه کرده و از پرداخت هزینهها معاف میکنند.
یکی از عواملی که میتواند پایین بودن معدل شما را جبران کند، داشتن توصیهنامه از اساتید معتبر و بینالمللی است. انجام کار پژوهشی و همکاری در پروژههای علمی یا عملی میتواند شما را به دریافت این توصیهنامه (Recomendation)نزدیک کند.چاپ مقاله در ژورنالهای بینالمللی یکی از بهترین امتیازات به خصوص برای ارشد و دکترا است. این اتفاق به جز از طریق همکاری با اساتید سطح بالا و معتبر امکانپذیر نخواهد بود.
دلیل پایین بودن معدل را شرح دهید!
ممکن است معدل پایین شما ناشی از مشکلی خاص باشد. توضیح دقیق این علت و ارائهی گواهیهای لازم ( گواهی پزشکی، گواهی فوت بستگان و هر مدرک رسمی از علت)میتواند باعث اغماض در بررسی پروندهی شما توسط افسر ویزا بشود.
کسب نمرهی بالا از آزمونی مثل SAT میتواند راه شما برای اپلای کردن را هموار کند. همچنین میتوانید در دورههای درسی یا مهارتی مختلف شرکت کرده و نمرهی نهایی یا گواهینامه را به افسر ویزا ارائه کنید. این آزمونها در بین کشورهای بسیاری از جمله آمریکا به رسمیت شناخته شده و به عنوان امتیاز مثبت لحاظ میشوند. دورههای درسی از راه دور در دانشگاههای معتبر هم راه دیگری برای کسب گواهیهای معتبر و امتیازآور است.
اگر در ابتدای راه تحصیل خود هستید و نیمنگاهی به مهاجرت دارید، معدل خود را جدی بگیرید. معدل استاندارد میتواند کار شما را برای مهاجرت تحصیلی تا حدود زیادی راحت کند. اما اگر معدل خوبی ندارید و در میانهی تحصیل مهاجرت را انتخاب کردهاید، بههیچوجه ناامید نباشید؛ بلکه از همین امروز استارت کار را بزنید. مشورت با یک وکیل مهاجرتی مجرب میتواند قدم اول بسیار خوبی برای شما باشد. دقت به نکات گفته شده مثل انگیزهنامه، انتخاب دانشگاه مناسب، رزومهی قوی و... شانس شما را برای موفق شدن در مهاجرت تحصیلی با معدل پایین بالا و بالاتر خواهد برد. بزرگترین اشتباه در این مسیر ناامیدی و غافل ماندن از جزییات است.