فریلنسینگ و فریلنسر اصطلاحات نسبتا جدیدی است که در عصر دیجیتال با توسعه اینترنت و کسب و کارهای مرتبط با آن گسترش یافته است. کلمه فریلنسری برای خیلی ها رایگان بودن یک کار را تلقی می کند اما در واقع فریلنسینگ سبکی جدید و در حال رشد از اشتغال و کسب درآمد است که با عنوان دورکاری نیز شناخته می شود. در این مقاله برای کسانی که میخواهند بدانند فریلنسری چیست یا فریلنسر کیست؟ مشاغل فریلنسری کدام است و اینکه چگونه فریلنسر شویم؟ اطلاعاتی مفید و کاربردی ارائه خواهیم داد، پس با کلاسور همراه باشید.
فریلنسر به کسی گفته می شود که به صورت خویش فرما و بدون استخدام شدن در یک سازمان مشخص از مهارت های تخصصی خود درآمد کسب می کند. فریلنسرها پروژه های مختلفی را برای سازمان های متفاوت انجام می دهند. گاهی ممکن است یک فریلنسر به صورت همزمان چندین پروژه برای چندین کارفرما را به صورت موازی پیش ببرد.
یک فریلنسر مزایای زیادی را با انتخاب این سبک کاری به دست می آورد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اما اگر قصد دارید پا به دنیای فریلنسینگ بگذارید و دورکاری را به عنوان یک شغل رویایی در نظر دارید، باید بگویم بهتر است در ابتدا چندان رویا بافی نکنید و کمی بیشتر در مورد معایب و سختی های این کار نیز اطلاعات کسب کنید. در زیر چندین نمونه از معایب یا شرایط خاصی که فریلنسرها با انجام این کار پذیرفته اند را عنوان خواهیم کرد:
در دنیای امروز که ارتباطات به سرعت در حال رشد و ارتقا می باشد، روز به روز کارهای بیشتری را میتوان به صورت فریلنسر انجام داد، چه کارها و تخصص هایی که تاکنون وجود داشته و به شیوه مرسوم استخدام و کارمندی انجام می شدند و چه کارهایی که به تازگی به دنیای کسب و کار اضافه شده اند. قطعا توضیح مفصل در مورد تمام مشاغل فریلنسری در این مقاله نمی گنجد لذا به معرفی لیستی از بهترین مشاغل فریلنسری اکتفا خواهیم کرد.
در این میان پر درآمدترین شغل های فریلنسری مربوط به توسعه دهندگان برنامههای اندروید و iOS، طراح و توسعه دهنده سایت، مدیر سایت و تولیدکننده محتوا میباشد.
هیچ راهنمای عملی گام به گام یا دستورالعمل خاصی برای تبدیل شدن به یک فریلنسر وجود ندارد. کافیست روی مهارت ها و علایق خود تمرکز کنید و بعد از بررسی بازار کار اولین گام خود را برای شروع فریلنسر شدن بردارید. اگر در حال حاضر به صورت کارمندی مشغول کار هستید، میتوانید با قبول پروژه های خارج از شرکت به صورت پاره وقت فریلنسری و چالش های آن را تجربه کنید. بعد از مدتی با افزایش لیست مشتریان و درآمد کسب شده از این طریق می توانید کم کم به سمت فریلنسر نیمه وقت و تمام وقت شدن پیش بروید.
البته برای فریلنسر شدن مهارتها و ضرورت هایی وجود دارد که باید آنها را در خود ایجاد و تقویت کنید:
اولین مهارت برای گرفتن پروژه های جدید توانایی مذاکره با کارفرمایان مختلف و متقاعد کردن آنها در مورد سطح تخصص خود و دستمزدی است که برای انجام پروژه درخواست کرده اید.
هر فریلنسری به خوبی می داند که اگر کار خود را به درستی و در زمان تعیین شده انجام ندهد، شانس خود را برای دریافت کار بعدی از این کارفرما از دست خواهد داد. پس اگر چندین پروژه را به طور موازی پیش می برید به زمانبندی پیشرفت و اتمام پروژه ها دقت کافی داشته باشید.
توانایی تنظیم و ارائه یک گزارش کامل از روند پیشرفت کار، اقدامات انجام شده در طول زمان مشخص می تواند دید واضحی از کار شما را به کارفرما ارائه دهد و تعارض های احتمالی را به حداقل برساند.
با تبدیل شدن فریلنسینگ به بخشی جدا نشدنی از دنیای کسب و کار و نیازهای موجود در این زمینه، سایت های متعددی در این حیطه شروع به فعالیت کرده اند. سایت های فریلنسر ایرانی و بین المللی به فریلنسرها اجازه می دهند با کارفرمایان مختلف از هر جای دنیا ارتباط گرفته و بعد از توافق اولیه پروژه های کاری آنها را انجام دهند. از شناخته شده ترین سایت های فریلنسر ایرانی میتوان به پونیشا و پارس فریلنسر اشاره کرد. با داشتن پنل کاربری در این سایتها قادر خواهید بود در سریعترین زمان از پروژه های حوزه تخصصی خود مطلع شوید، تا با ارسال قیمت پیشنهادی خود پروژه بگیرید.
اما راهکارهای دیگری نیز برای پروژه گرفتن و ارتباط با کارفرمایان وجود دارد، به عنوان مثال یک فریلنسر با عضویت در شبکه های اجتماعی، گروه های کاری و تخصصی و به نمایش گذاشتن توانایی و مهارت های خود می تواند خود را یک گام به کارفرمایان احتمالی نزدیک کند. داشتن یک وبلاگ یا وب سایت شخصی به منزله برندسازی و رزومه ساختن برای یک فریلنسر قلمداد می شود. با قرار دادن محتواهای تخصصی از حوزه کاری خود وب سایت را به روز نگه دارید تا در میان نتایج جستجوی گوگل رتبه کسب کنید.
در مجموع می توان گفت فریلنسری جنبه های مثبت و منفی بسیاری دارد، پس برای کسانی که خود را آماده پذیرش ریسک هایی مانند نداشتن امنیت شغلی و درآمد ثابت می دانند و توانایی مدیریت چالش های فریلنسری را دارند می تواند انتخابی عالی باشد. هر شغلی مزایا و معایب خاص خودش را دارد اما مساله این است که شما حاضرید در ازای از دست دادن چه چیزهایی چه دستاوردهایی داشته باشید؟